top of page
 • Foto van schrijverStefanie

Arabica & Robusta

Bijgewerkt op: 13 okt. 2021

100% Arabica; je ziet dit vaak vermeld op de verpakking van koffie. Soms ook niet.. en je vraagt je af is deze koffie nou Arabica of niet? Meestal zijn we op zoek naar Arabica koffie. Waarom is Arabica de meest populaire koffiesoort? In dit artikel vertellen we je wat meer over de verschillen tussen Arabica en Robusta koffie.


Arabica - Robusta

COFFEA ARABICA


Of de koffie Arabica koffie is heeft te maken met de soort van de koffieplant. Er zijn veel verschillende koffieplanten op de wereld, waarvan 3 soorten het bekendst. 1 Coffea Arabica en 2 Coffea Canephora (robusta koffie). Op nummer 3 staat Coffea Liberica, maar die vind je (nog) niet terug in de koffie die op de markt is.

Van Arabica kennen we een heleboel verschillende variëteiten. (o.a. Bourbon, Catuai, Typica, Heirloom) Arabica heeft 5 jaar nodig om vruchtbaar te worden maar produceert daarna wel 40 jaar lang koffiebessen voordat hij zijn vruchtbaarheid verliest.

Het duidelijke verschil tussen de twee bekendste koffie soorten heeft betrekking op onder andere de smaak, de teelt en de prijs.


 • Heeft gemiddeld 1,4 % cafeïne.

 • Groeit tussen de 900 en 2000m boven zeeniveau.

 • Heeft schermplanten nodig voor schaduw, Arabica mag niet teveel zon krijgen.

 • Is een zelf bevruchtende plant.

 • Is verantwoordelijk voor ongeveer 70% van de koffieproductie.

 • Heeft veel aciditeit en veel zoet.

 • Heeft een lichte body.COFFEA CANEPHORA (ROBUSTA)


Van Robusta zijn maar enkele verschillende variëteiten bekend. Robusta heeft 3 jaar nodig voordat deze vruchtbaar is en geeft dan een jaar of 5 koffiebessen tot de plant zijn vruchtbaarheid verliest.


 • Heeft gemiddeld 4 % cafeïne.

 • Groeit tussen 200 – 900 m boven zeeniveau.

 • Is goed bestand tegen invloeden van buitenaf zoals zonlicht, regenval en ziektes.

 • Is verantwoordelijk voor ongeveer 30 % van alle koffie.

 • Heeft weinig aciditeit en veel aardse en houtige bitters.

 • Heeft een volle body.


SMAAK


Over smaak valt niet te twisten, dat is voor iedereen anders. Maar toch kunnen we zeggen dat Arabica koffie meer specifiekere smaken heeft. De meeste fruitige smaken in koffie komen vanuit de Arabica koffieplant. Dit is een reden waarom 100% Arabica koffie populair is. Vaak is koffie niet 100% arabica, en is het een mix(blend) met Robusta koffie.

De smaak van Robusta koffie is bitterder. Vooral voor espresso gebaseerde dranken (cappuccino, americano en latte), wordt er vaak gekozen voor een bittere en pittigere smaak. Dus met name voor een espresso blend wordt Robusta koffie gebruikt om de koffie wat meer kracht te geven!

TEELT EN PRIJS


De naam zegt het al, de Robusta koffieplant is robuuster van aard dan Arabica koffie. De Arabica koffieplant is veel vatbaarder voor ziektes en is in het verleden al vaak bedreigd door parasieten. Dit is ook de reden waarom Robusta meer cafeïne bevat; het is een natuurlijk afweermechanisme van de plant tegen ongewenste indringers.


Ondanks dat niet alle koffie 100% Arabica koffie is, is toch het grootste gedeelte van de wereldoogst Arabica koffie. Arabica koffie is moeilijker en intensiever om te oogsten en te telen. Robusta koffie groeit alleen laag, Arabica koffie alleen hoog. In bergachtige gebieden rondom de evenaar (the coffee bean belt) doet de Arabica koffie plant het het best. Hier is schaduw aanwezig, de luchtvochtigheid is ideaal en de temperatuur is niet te hoog. Heel wat eisen die de prijs ten opzichte van Robusta koffie flink omhoog schroeven.

Het assortiment van Blue Monday Coffee bestaat op dit moment alleen uit 100% Arabica koffiebonen. Wie weet dat we ooit een blend in ons assortiment hebben met een deel Robusta koffie, maar voor nu houden we het op Specialty Coffee die 100% Arabica is. Onze koffiebonen uitproberen? Met deze Tasting Box kun je kennis maken met onze Arabica koffiebonen.


Koffiebessen


38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page