Direct Trade. Wat is dat?

In onze ideale koffiewereld krijgen de boeren een zo eerlijk mogelijke prijs voor de koffiebonen, gebaseerd op de kosten die ze moeten maken en de kwaliteit van de koffie. In deze blog leg ik uit wat het verschil is tussen het bekendere keurmerk Fairtrade en direct trade.
FAIRTRADE
Er zijn diverse initiatieven om boeren te helpen, bijvoorbeeld Fairtrade koffie. Fairtrade koffie is duurder, er wordt bovenop de koffieprijs een extra bijdrage betaald. Het Fairtrade keurmerk wordt al sinds 1988 gebruikt voor verschillende producten waaronder koffie. Het werd door de Stichting Max Havelaar opgericht met de hulp van vele andere partijen om de koffieboeren een hogere minimumprijs te geven voor hun koffiebonen dan bij de reguliere verkoop. Veel koffieboeren worden namelijk nog steeds onderbetaald voor hun koffiebonen. Als je Fairtrade producten koopt, ondersteun je bijvoorbeeld gezinnen waarvan de kinderen dankzij een goed inkomen naar school kunnen.
Toch zijn er onderzoeken en media die stellen dat Fairtrade niet altijd kan waarmaken wat het belooft.
Als boeren een betere prijs voor hun koffie willen, kunnen zij hun koffie als Fairtrade verkopen. Daar moeten zij dan wel een duur lidmaatschap voor aanschaffen. Het is voor een koffieboer al moeilijk genoeg om de reguliere kosten te dekken. Dit lidmaatschap kunnen kleine boeren dan ook vaak niet betalen. Zelfs als koffiebranderij mag je Fairtrade ingekochte groene koffiebonen niet zomaar als Fairtrade verkopen. Ook dan moet je een lidmaatschap aanschaffen. En ook voor kleine koffiebranders geldt: Ze kunnen dit niet betalen, of ze kunnen dat geld vaak beter ergens anders in investeren.
Als een koffie met een Fairtrade keurmerk verkocht wordt, krijgt de boer een eerlijkere prijs, dat is goed voor de koffieboer, maar niet genoeg om ook de kwaliteit van de koffie beter te maken.
Kwaliteit en smaak van koffie vind ik heel belangrijk. Daarnaast wil ik weten waar mijn koffies vandaan komen en welke mensen erachter zitten. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar direct trade koffies. Hieronder leg ik uit wat direct trade inhoudt.
DIRECT TRADE
Bij Direct Trade wordt er rechtstreeks bij de boeren ingekocht, zonder tussenkomst van een handelaar of organisatie die een keurmerk voert.
Steeds meer koffiebranders werken op deze manier om direct in contact te komen met de koffieboeren. De grote organisaties die tussen hun en de koffieboeren in staan kosten alleen maar geld en de focus op kwaliteit is minimaal. Daarom slaan steeds meer koffiebranders alle schakels over en werken samen met lokale kleinschalige importeurs of gaan zelf op pad.
Zo kunnen ze meekijken, proeven, duidelijke afspraken maken over de kwaliteit en langdurige relaties opbouwen. Doordat de schakels ertussen worden overgeslagen hoeven die schakels ook niet betaald te worden en kan dit geld bij de boeren terechtkomen. Hierdoor kan de koffieboer verbeteringen treffen, meer aandacht besteden aan het milieu en investeren. Op deze manier steunen we met de inkoop van deze koffie de lokale gemeenschappen en in ruil krijgen wij de beste Specialty Coffees.
Bij Blue Monday Coffee laten we onze inkooppartners koffie direct inkopen bij de koffieboeren of coöperaties. Wij hebben zelf te weinig ervaring met het importeren van de groene koffiebonen. We werken met partners die alleen maar Specialty Coffee rechtstreeks bij de koffieboeren inkoopt.
Benieuwd naar welke koffies wij momenteel in het assortiment hebben? Bekijk ze hier.
