• Stefanie

‎Ethiopia - Sidamo: Waarom smaakt deze koffie zo goed?

Bijgewerkt op: 13 okt. 2021


Sidamo: Waarom smaakt deze koffie zo goed?

ETHIOPIË IS DE GEBOORTEPLAATS VAN KOFFIE‎


‎Er wordt gezegd dat koffie is ontstaan in en rond de Sidamo regio van Ethiopië, waar de Arabica plant voor het eerst groeide. In feite zijn alle soorten Arabica-planten ter wereld afstammelingen van die eerste Ethiopische plant.‎

‎De legende gaat dat een Ethiopische geitenhoeder genaamd Kaldi voor het eerst koffie ontdekte toen hij zijn geiten energiek zag worden na het eten van een aantal mysterieuze bessen!‎

‎Koffie is de belangrijkste export van Ethiopië en het is een groot deel van de Ethiopische cultuur. Meer dan de helft van de daar geproduceerde koffie wordt door de Ethiopiërs zelf gedronken.‎


‎WAAROM IS DE SIDAMO REGIO IDEAAL VOOR HET TELEN VAN KOFFIE?‎


‎Sidamo is een regio in het zuiden van Ethiopië‎‎ die voornamelijk bestaat uit vruchtbare hooglanden. Dankzij veel regenval, een optimaal klimaat en rijke, vulkanische grond heeft Sidamo de perfecte omstandigheden voor het verbouwen van koffie.‎

‎Bovendien groeien de koffiebonen, omdat Sidamo-koffie op grote hoogte wordt geteeld, langzamer, waardoor ze meer tijd hebben om voedingsstoffen uit de grond op te nemen en complexere smaken te ontwikkelen.‎


‎HOE WORDT SIDAMO KOFFIE GEPRODUCEERD?‎

‎Bijna alle ‎‎Ethiopische koffie‎‎ wordt geteeld door kleine boerenbedrijven en geproduceerd volgens traditionele methoden. De boeren verbouwen meestal hun koffieplanten samen met en tussen andere gewassen. Er zijn een aantal regionale verwerkingsstations zodat koffieboeren hier, hoe klein ook, hun koffieoogst kunnen aanleveren. 90% van de Ethiopische koffie wordt met de hand geplukt in bossen of huistuinen en 10% ervan komt uit georganiseerde landbouw. De meeste koffie in Ethiopië groeit dus nog steeds 'wild' en wordt net als wilde bramen of frambozen geplukt. Dit productiemodel verschilt drastisch van alle andere landen die koffie produceren.‎ De meeste boerderijen zijn dus van nature biologisch! Ze gebruiken vrijwel geen kunstmest of pesticiden en bijna al het werk wordt handmatig verricht, ook de verwerking van de koffiebonen.

‎Sidamo koffiebonen‎‎ worden meestal 'WASHED’ verwerkt; geplukte koffiebessen worden door een scherm geperst met behulp van hogedrukwater, waardoor de schil en een deel van de pulp wordt verwijderd. De bonen worden vervolgens in de zon gedroogd. Washed verwerkte bonen kunnen meer levendigheid hebben dan koffiebonen die natural verwerkt zijn.


HOE SMAAKT SIDAMO KOFFIE?‎


‎Sidamo koffie heeft een heerlijk en complex smaakprofiel dankzij de vele diversiteit van lokale landrassen. Sidamo koffie staat bekend om zijn bloemige, citrusachtige aroma met delicate tonen van bessen- en rietsuiker. Het is aardser dan andere Ethiopische koffies, met een heldere afdronk en een lage zuurgraad.‎ ‎Met zo'n bijzonder smaakprofiel en trotse geschiedenis is het duidelijk wat de Sidamo bonen zo speciaal maakt.

Nieuwsgierig geworden naar de smaak van koffie uit de Sidamo regio? Onze Sidamo koffie is fris & fruitig, met tonen van abrikoos, perzik & chocolade. De koffie heeft een frisse afdronk, voornamelijk te proeven bij een filterbereiding. Bij andere zetmethoden komen zoete en bloemige smaken wat meer naar boven.