top of page
  • Foto van schrijverStefanie

Wat is Specialty Coffee?

Bijgewerkt op: 13 okt. 2021


Specialty Coffee is de term die wordt gebruikt voor kwalitatief hoogwaardige koffie; koffiebonen met de beste smaken die in bijzondere microklimaten groeien, met grote zorg wordt geproduceerd, gebrand en geconsumeerd. Dit is te vergelijken met wijn of whiskey. Je koopt een prima fles wijn in de supermarkt, maar voor een echte goede fles ga je naar een wijnspeciaalzaak. En daar betaal je iets meer voor. Dit is hetzelfde met Specialty Coffee. Maar wat houdt de term Specialty Coffee nou precies in?Productie Specialty Coffee Alleen de beste koffiebonen kunnen doorgaan voor Specialty Coffee. Goede zorg en kennis tijdens het verbouwen is daarom een belangrijke basis. Wanneer de tijd voor het oogsten is aangebroken, worden alleen de rijpste bessen geplukt en meegenomen in het productieproces. Dit is een zorgvuldig en intensief proces wat met de hand gebeurt.

De koffiebonen worden verwerkt en ontdaan van hun schil en gedroogd(washed), of de bonen worden met vrucht en al gedroogd(natural). Daarna gaan de koffiebonen het sorteerproces in en worden ze gesorteerd op kwaliteit.

Om tot Specialty Coffee te worden benoemd, mag de koffie bijna geen defecten hebben. Dat betekent dat het verbouwen en oogsten zorgvuldig moet gebeuren, net als het verwerken en het opslaan van de koffie. Alleen door een goede samenwerking met koffieboeren kan deze hoge kwaliteit gewaarborgd worden. Door een goede, eerlijke betaling kan deze koffieboer er jaar in jaar uit voor zorgen dat de kwaliteit geoptimaliseerd wordt.Koffiebessen - Specialty Coffee

Scores Specialty Coffee


Om onder de classificatie Specialty Coffee te vallen moet de koffie meer dan 80 punten halen op de SCA Score sheet. De koffies worden door gecertificeerde Q graders beoordeeld op aroma, aciditeit, body (mondgevoel), smaak en afdronk. Onderstaande de tabel met scores.


Roaster


De koffiebrander proeft en beoordeelt de koffie nogmaals om te kijken of de koffie in het aanbod past en aan het gewenste smaakprofiel voldoet. Dit wordt ´cuppen´ genoemd. Koffiebranden is een kunst die kennis en ervaring vereist om brandprofielen op niveau te produceren. De koffie moet nauwlettend worden gevolgd tijdens het brandproces.Consument

Jij als ‎consument‎‎ houdt de cyclus van Specialty Coffee in stand door actief op zoek te gaan en te kiezen voor speciale koffie opties. Uiteindelijk heeft elke schakel zijn uiterste best gedaan om de hoogst mogelijke kwaliteit in jouw kop te krijgen. Door een transparante keten weet je precies waar de koffie vandaan komt, hoe deze beoordeeld is en welk smaakprofiel er verwacht kan worden. Nu is het aan jou om deze koffie te zetten op de manier zoals jij hem lekker vindt!
75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page